Arild Kristo i Filmens Hus

Publisert: 06.05.2011 | Sist endret: 27.05.2011

Torsdag 5. mai åpnet vi dørene for utstillingen av Arild Kristos fotografier, serien av Kristo-filmer på Cinemateket og lanseringen av spillefilmen Eddie & Suzanne på DVD.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Et entusiastisk og kunnskapsrikt publikum fikk høre Robert Meyer, Norges første professor i fotografi og selv en stor kapasitet i fotomiljøet, fortelle om Arild Kristo.
-Selv var jeg nærmest en drittunge da Kristo holdt på, fortalte Robert Meyer. Han opplevde likevel å få ha en kontakt med Kristo som både inspirerte ham og andre av datidens fotografer. Foto som kunstart ble ifølge Meyer ikke anerkjent i Norge før langt ut på 80-tallet. Nettopp derfor ble Arild Kristo en foregangsmann og et forbilde for andre fotografer.

I samtalen avdelingsdirektør Julie Ova etterpå hadde med Marthe Stokvik, regissør av dokumentarfilmen Arild Kristos verden, og filmviter Gunnar Iversen ble også rollen som inspirator og katalysator for miljøet fremhevet. Samtalen var en innledning til visning av kortfilmen Kristoball og spillefilmen Eddie & Suzanne og ble streamet til alle cinematekene i landet som en del av Torsdagsfilmen. Kristo var nyskapende og framsto som en outsider, noe som nok langt på vei har bidratt til å skape en myte rundt ham.

Hans spontanitet og hans emosjonelle og kjærlige framstilling av menneskene i sine bilder, sammen med evnen til å skape sitt helt egne uttrykk imponerte da, og fortsetter å imponere i dag, var det samstemte budskapet fra Stokvik og Iversen. Derfor er det all grunn til å tro at myten om Arild Kristo vil leve videre.

Fotoutstillingen henger i 1. etasje på Filmens Hus og vil være åpen for publikum fram til august. Kortfilmene Kristoball og Undergrunnen vises i Filmmuseets egen lille kino.

Gratis inngang. 

Bilder fra åpningen:

Åpning av Kristoutstilling Giselle Kristo Ditlevsen og Cybele Kristo

Åpning av Kristoutstilling Julie Ova

Kontakt NFI